معمولاً شکستگی زانو به دلیل یک ضربه شدید مستقیم به زانو مانند برخورد زانو به داشبورد اتومبیل در یک تصادف یا یک ضربه مستقیم از طرف حریف در هنگام ورزش اتفاق میافتد. شکستگی زانو ممکن است شامل شکستگی در یک ناحیه زانو یا شکستگی زانو از چند ناحیه باشد. با ما همراه شوید تا با علائم شکستگی زانو آشنا شویم.
پس از بروز شکستگی زانو، دچار زانو درد میشوید. غالباً بلافاصله زانو متورم میشود و بیمار قادر نخواهد بود زانوی آسیب دیده را خم کند. اگر این آسیب دیدگی مشکوک به شکستگی بود، بیمار باید هر چه سریعتر به مرکز فوریتهای پزشکی منتقل شود. جراح ارتوپد و فوق تخصص زانو با عکسبرداری به وسیله اشعه ایکس، آسیب دیدگی را تأیید کرده و سپس اقدامات درمانی لازم را که ممکن است شامل عمل جراحی هم باشد بر روی شما انجام میدهد.
شکستگی زانو چیست ؟
شکستگی زانو، عبارت است از یک یا چند شکستگی یا ترک خوردگی در استخوانهای مفصل زانو. این آسیب دیدگی ممکن است یک ترک خوردگی جزئی در استخوان باشد یا ممکن است استخوان شکسته و به چند قطعه تقسیم شده باشد. برخی از شکستگیها ممکن است از پوست بیرون بزند. استخوانهای زانو عبارتند از استخوان بالای ساق پا (به آن استخوان ران یا فیمور نیز گفته میشود)، دو استخوان در قسمت پایین ساق پا (که به آنها تیبیا و فیبولا گفته میشود) و کشکک زانو (که به آن پاتلا هم گفته میشود).
علل شکستگی زانو چیست؟
شکستگی زانو ممکن است به دلایل متفاوت و متنوعی مانند زمین خوردن، تصادفات اتومبیل، فعالیتهای ورزشی یا ضربات مستقیم بر زانو واقع شود.
علائم شکستگی زانو
برخی از علائم شکستگی زانو عبارتند از:
- درد، تورم، کبودی یا حساسیت به لمس که بلافاصله پس از بروز حادثه اتفاق میافتد.
- درد در زمانی که ناحیه آسیب دیده لمس میشود یا وقتی که شما وزن بدن را روی زانوی آسیب دیده میاندازید.
- اشکال در خم کردن زانو
- دردی که با حرکت زانو بدتر و وخیمتر میشود.
- احساس ساییدگی مفصل در زمانی که پای آسیب دیده حرکت داده میشود و استخوانهای شکسته شده روی یکدیگر ساییده میشوند.
- اسپاسم عضلات
- تغییر در شکل پا
عوارض شکستگی زانو
عوارض شایع که همراه با شکستگی زانو اتفاق میافتند عبارتند از :
ناتوانی در حرکت دادن زانو :
این اختلال معمولاً در زمان بروز آسیب دیدگیهای جزئی زانو یا آسیب دیدگیهای کلی زانو، دیده میشود که پس از جراحی و باز کردن گچ بهبود مییابد.
جوش نخوردن زانوی شکسته :
این عارضه بیشتر زمانی اتفاق میافتد که شکستگی مفصلی شدید بوده یا شکستگی سوپراکودیلار اتفاق افتاده باشد.
ابتلا به آرتروز زانو به دلیل جوش خوردن زانو در محل نامناسب یا به دلیل آسیب دیدگی غضروف مفصل زانو در هنگام آسیب دیدگی
عفونت
ترومبوز وریدی عمقی
تشخیص و علائم شکستگی زانو
تشخیص شکستگی به آسانی با عکسبرداری به وسیله اشعه ایکس از مفصل زانو، که در دو سطح گرفته میشود امکانپذیر است. در زمان گرفتن عکس، تشخیص الگوی شکستگی زانودشوار است. در این موارد انجام سی تی اسکن سه بعدی از زانوی شکسته توصیه میشود. با این کار میتوان برنامه درمانی قطعی بهتری را ارائه داد. تشخیص نوع شکستگی توسط دکتر مهدی مویدفر، به عنوان جراح زانو، انجام میشود.
این شکستگیها بر اساس الگوی شکستگی در سه نوع دسته بندی میشوند. این الگوها عبارتند از :
سوپرکوندیلار یا شکستگی خارج از مفصل که در آن شکستگی در خط مفصل زانو کشیده نشده است.
شکستگی جزئی مفصلی یا کوندیلار که در آن شکستگی در خط زانو اتفاق افتاده اما قسمتی از کندیلها متصل به استخوان ران باقی میمانند.
اینترکوندیلار یا شکستگی مفصل کامل که در آن شکستگی در مفصل زانواتفاق میافتد اما کندیلها به طور کامل از استخوان ران جدا میشوند.
شکستگی کشکک زانو میتواند در قسمت بالا، مرکز یا پایین استخوان اتفاق بیفتد. در برخی موارد شکستگی در چند قسمت از کشکک زانو اتفاق میافتد.
نرمی زانو میتواند علل گوناگونی داشته باشد. دکتر مهدی مویدفر به عنوان متخصص ارتوپد و جراح زانو، آماده ارائه بهترین خدمات درمانی در زمینه رفع نرمی غضروف زانو میباشد.