شکستگی کشکک زانو در حدود 1٪ از کل شکستگیهای استخوانی را تشکیل میدهد. شکستگی کشکک ممکن است فقط یک ترک کوچک در استخوان باشد، یا به خرد شدن استخوان کشکک بیانجامد. در مواردی ممکن است با شکستگی کشکک زانو تغییر شکل استخوان از روی پوست لمس و دیده شود. مردان بیش از زنان به این عارضه مبتلا میشوند و این شکستگی اغلب در رنج سنی میانسالی رخ میدهد. شکستگی کشکک زانو به طور معمول در اثر ضربه سخت به قسمت جلوی زانو یا افتادن روی زانو ایجاد می شود. گاهی نیز شکستگی کشکک ممکن است در اثر انقباض شدید عضلات ران باشد.
علائم شکستگی کشکک
اگر با شکستگی در ناحیه کشکک زانو مواجه شدید؛ علائم عبارتند از:
- درد، تورم و کبودی جلوی زانو است
- شنیدن صدای شکسته شدن استخوان هنگام وقوع حادثه
- حساسیت به لمس که بلافاصله بعد از آسیب اتفاق می افتد
- مشکل در راه رفتن یا صاف کردن زانو
- در برخی موارد مشاهده تغییر شکل استخوان کشکک از روی پوست
تشخیص
پس از مراجعه به متخصص زانو در اغلب موارد درخواست رادیوگرافی داده میشود. ارائه شرح حال، مشاهده رادیوگرافی بیمار و معاینه دقیق توسط پزشک، تشخیص شکستگی در استخوان کشکک را امکان پذیر مینماید. در کودکان ممکن است به ام آر آی (MRI) نیاز باشد.
درمان شکستگی کشکک زانو
درمان این عارضه به نوع شکستگی بستگی دارد. اگر شکستگی با زخم و جراحت همراه شود؛ برای کنترل خونریزی و جلوگیری از عفونت به درمانهای وسیع تر نیاز خواهد بود. در مواردی که استخوان کشکک به اصطلاح خرد شده باشد؛ برای درمان، نیاز است تحت عمل جراحی، قطعات شکسته شده استخوان برداشته، و در صورت امکان مجدد کنار هم فیکس شوند. در مواردی که شکستگی جزئی رخ داده است؛ درمان فقط با بی حرکت کردن زانو توسط گچ گیری صورت میگیرد. گچ گیری به جهت ثابت نگه داشتن پا و جلوگیری از حرکت زانو در حین جوش خوردن استخوان کشکک انجام میشود.
مصرف داروهای مسکن برای کاهش درد کشکک زانو و راحتی بیشتر بیمار در اثر شکستگی، ممکن است توسط پزشک متخصص تجویز شود. با اقدامات درمانی مناسب بهبود شکستگی کشکک زانو حدوداً 6 تا 8 هفته طول میکشد؛ و پس از بهبودی در برخی موارد برای تقویت و انعطاف پذیری زانو، انجام تمرینات و حرکات ورزشی مناسب توصیه میگردد.
اگر دچار آسیب دیدگی کشکک زانو شدیم چه کنیم؟
- در این شرایط تا مراجعه به پزشک متخصص، زانوی خود را در حالت صاف نگه دارید.
- استفاده از کمپرس یخ در زانو پس از آسیب دیدگی کشکک، به کاهش تورم، التهاب و کبودی کمک میکند.
- هنگام نشستن یا دراز کشیدن، پای خود را روی بالش قراردهید.
پس از مراجعه به پزشک متخصص از دوره بهبودی خود مطلع شوید. زمان مراجعه مجدد به پزشک را هماهنگ کنید. از نحوه صحیح انجام فعالیتهای روزمره و محدودیتهای حرکتی احتمالی که به کیفیت و سرعت بهبودی، کمک میکند آگاه شوید؛ و از پزشکتان بخواهید؛ علائم یا مشکلاتی را که در صورت مواجهه با آنها نیاز است به ایشان اطلاع دهید؛ برایتان بازگو کنند.
پیشگیری
بیشتر شکستگیهای کشکک زانو در اثر حوادث ایجاد میشود که جلوگیری از آنها آسان نیست. با این حال کارهایی وجود دارد که می تواند از آسیب دیدگی جلوگیری کند که شامل موارد زیر میباشد:
کفشی بپوشید که مناسب باشد و پشتیبانی خوبی داشته باشد.
قبل از حرکات ورزشی حتماً گرم کنید و پس از آن، حرکات کششی مناسب انجام دهید.
اگر به ورزش یا فعالیتی اشتغال دارید که با برخورد استخوان زانو همراه است، حتما از تجهیزات محافظتی استفاده کنید.