علل در رفتگی کشکک زانو ممکن است؟ این مشکل معمولاً به دلیل آسیب دیدگی ناشی از ضربه یا فشار زیاد بر مفصل زانو ایجاد می شود. این آسیب دیدگی بیشتر در خانم ها اتفاق میافتد و یکی از آسیبهای شایع ورزشکاران است. کشکک استخوانی مثلثی شکل و ضخیم است که بزرگترین استخوان کنجدی در بدن به شمار میآید. این عارضه به این شکل ایجاد میشود که با خم و راست شدن زانو، کشکک زانو روی شیارV شکلی که در انتهای پایینی استخوان قرار دارد بالا و پایین میرود.
این شیار تروکلئا نام دارد. شکل کشکک طوری است که درست در مرکز شیار تروکلئا جا گرفته و به طور متقارنی در درون این شیار میلغزد. در برخی افراد، کشکک زانو به طرف خارج زانو کشیده میشود. در این حالت، کشکک در وسط شیار حرکت نمیکند. در رفتگی مکرر استخوان کشکک هنگامی رخ می دهد که سر زانو از جای خود بلغزد و درون این شیار قرار نگیرد. وقتی در اثر در رفتگی کشکک، رباط پاتلا فمورال در قسمت داخلی زانو پاره می شود؛ ممکن است نیاز به جراحی ترمیمی باشد.
این پارگی ها متغیرهای آناتومیکی مانند زاویه دار بودن زانو به سمت داخل یا چرخش استخوان ران را ایجاد میکنند. این شرایط ممکن است برای اصلاح تراز بندی با تغییر شکل استخوان یا ترمیم رباط به وسیله یک قطعهی کوچک از تاندون ماهیچهی خود فرد و یا تاندون اهدایی از فردی دیگر، به استئوتومی نیاز داشته باشد؛ که در بحثی دیگر به درمان در رفتگی کشکک زانو به ویژه روشهای جراحی آن، خواهیم پرداخت.
علل در رفتگی کشکک زانو
این آسیب می تواند در نتیجه یک یا ترکیبی از موارد زیر رخ دهد:
ضربه مستقیم به زانو
هنگامی که مفصل زانو با نیروی زیادی به فرد یا جسم دیگری برخورد می کند؛ ضربه به مفصل می تواند باعث دررفتگی کشکک زانو شود.
فشار بیش از حد حرکتی
هنگامی که یک ورزشکار با سرعت بالا در یک جهت حرکت می کند و باید به سرعت تغییر جهت دهد؛ مفصل زانو فشار زیادی را تحمل می کند. در مواردی که فشار بیش از حد باشد؛ ممکن است کاسه زانو جدا شده و در رفتگی کشکک ایجاد شود.
ریسک بیماری در زنان یکی از علل در رفتگی زانو
نشان داده شده است که زنان در معرض خطر دررفتگی کشکک زانو بیش از مردان هستند. تصور می شود این خطر ممکن است به این دلیل باشد که زنان باسن پهن تر دارند و باعث می شود استخوانهای ران به سمت داخل کج شوند و زاویه بیشتری به زانو بدهند.
ضعف عضلات پا
افرادی که عضلات پای ضعیفی دارند یا عدم تعادل در قدرت پاهای خود را دارند؛ ممکن است با افزایش فشار به مفصل زانو، خطر دررفتگی کشکک را افزایش دهند.
فاکتور قد در ورزشکاران
ورزشکارانی که داری قدی بسیار بلند هستند نیز ممکن است با خطر دررفتگی کشکک بیش از سایرین مواجه باشند.
کشکک نامناسب یا بالا رفته یکی از علل در رفتگی کشکک زانو
امکان ابتلا به در رفتگی کشکک زانو، در افرادی که کشکک آنها دارای فرم مناسبی نیست یا در محل درستی قرار ندارد ( کشکک در بالای شیار استخوان ران قرار گرفته باشد)، نیز بیشتر دیده شده است.
آسیب دیدگیهای قبلی زانو
اگر زانو قبلا دچار دررفتگی کشکک یا آسیب دیدگی دیگری در زانو شده باشد که به دلیل این آسیب دیدگی مفصل زانو ضعیف شده باشد؛ ممکن است احتمال دررفتگی کشکک زانو افزایش یابد.
اضافه وزن و چاقی
افرادی که دچار اضافه وزن یا چاقی هستند؛ بیشتر دچار دررفتگی کشکک زانو می شوند و در رفتگی حتی بدون وجود آسیب دیدگی یا نیروی اضافی نیز می تواند رخ دهد. در این افراد زانو تحت فشار وزن بدن قرار دارد و به همین دلیل از جای خود خارج می شود.
ضعف عضلات ران
ضعف عضلات ران نیز میتوانند زانو را برای در رفتگی مکرر کشکک مستعد نمایند که تقویت این عضلات در این شرایط بسیار کمک کننده است.