اقدامات بعد از عمل آرتروسکوپی زانو: پس از عمل روی پانسمان شما بانداژ شده و موقع ترخیص تمرینات و ورزشهای لازم بعد از عمل جراحی به شما آموزش داده میشود.
بازتوانی و بهبودی
دوره بازتوانی کامل پس از انجام عمل آرتروسکوپی به مشکلی که درمان شده است بستگی دارد. مشکلاتی مانند پارگی مینیسک، شکستگی غضروف، کیست بیکر و مشکلاتی سینوویوم معمولاً به راحتی درمان میشوند. بسیاری از بیماران میتوانند پس از عمل به فعالیتهای خود بپردازند. بازتوانی پس از انجام عملهای ساده در بیشتر موارد با سرعت انجام میشود.
شما پس از انجام برخی اعمال جراحی زانو به عصا نیاز خواهید داشت. همچنین پزشک برای شما داروهای ضد درد و مسکن و داروهای ضد انعقاد مثل آسپیرین یا داروهای مشابه تجویز خواهد کرد. اگر شما عمل پیچیده تری انجام دهید ممکن است دوره بازتوانی طولانیتر شود. اگر قسمتی از زانوی شما ترمیم یا بازسازی شود، شما قادر نخواهید بود تا چند هفته بدون کمک عصا یا زانوبند طبی راه بروید. بازتوانی کامل ممکن است چند ماه تا یک سال طول بکشد. اگر شما به آرتروز زانو مبتلا باشید، پس از انجام عمل آرتروسکوپی برای ترمیم آسیب دیدگیهای دیگر زانو هنوز علائم این بیماری را خواهید داشت. دکتر مهدی مویدفر، آماده ارائه خدمات درمانی در زمینه استئوتومی زانو به بیماران محترم میباشد.
خطرات احتمالی
با این که عمل آرتروسکوپی عملی بدون خطر برای درمان آسیب دیدگیهای زانو است اما برخی خطرات احتمالی بیماران را تهدید میکند که باید نسبت به آن آگاه و هوشیار باشند. متناسب با شرایط مفصل و شرایط بیمار، این خطرات میتواند شامل تورم و گرفتگی مفصل، خونریزی، لختگی خون، عفونت یا باقی ماندن مشکل زانو باشد.
بازتوانی پس از انجام عمل آرتروسکوپی چیست ؟
برنامه درمان فیزیکی بیمار پس از انجام عمل آرتروسکوپی میتواند به سه فاز تقسیم شود: بازگرداندن کنترل ماهیچه های پا و کنار گذاشتن عصا، بازیابی قدرت و توان حرکتی زانو و بازگشت به زندگی روزمره. تمرینات ورزشی زیر برای بهینه کردن دوران بهبودی بیمار در این فازها طراحی میشوند. زمانبندی هریک از فازها به بیمار و وضعیت فیزیکی او و روند بهبود پس از جراحی بستگی دارد.
مرحله یک
تمرینات ورزشی در این فاز اولیه به بیمار کمک میکند تا تعادل و هماهنگی خود را بازیابد و این تمرینات باید بلافاصله پس از ترخیص از بیمارستان انجام شود. راه رفتن با عصا را نمیتوان ورزش تلقی کرد اما یک قسمت مهم از برنامه فیزیوتراپی پس از عمل آرتروسکوپی زانو است. تمرین بلند کردن پا به صورت مستقیم را میتوان در حالت نشسته یا خوابیده انجام داد. مچ پا که باید تمرین داده شود باید با زاویه 90 در جه خم شود و زانو در حد امکان صاف شود. سپس کل پا و ران را از روی زمین به اندازه حدود 30 تا 45 سانتیمتر بلند کنید و این حالت را به مدت 6 ثانیه حفظ کنید. این تمرین آر 10 تا 15 مرتبه و به تعداد 2 تا 3 ست انجام دهید.
مرحله دو در اقدامات بعد از عمل آرتروسکوپی زانو
این تمرینات به بیمار کمک میکند تا دامنه کامل حرکات زانو را بازیافته و زانو را برای حرکت بدون عصا تقویت نماید. تمریناتی که به افزایش دامنه حرکتی زانو کمک میکنند باید به صورت نشسته روی میز انجام شوند به طوری که پاها از لبه میز آویزان باشد. بیماران ممکن است از پای سالم خود برای صاف کردن پای دیگر کمک بگیرند (حرکات کششی) و زانوهای خود را خم کنند (حرکات فلکس). بیماران میتوانند به محض اینکه زانوی آنها دامنه حرکتی خود را تا حدودی بازیافت، حرکت دوچرخه را روی دوچرخههای ثابت انجام دهند.
کشش عضلات چهار سر ران برای تقویت عضلات چهار سر به کار برده میشود. برای انجام این حرکت، بیمار باید روی زمین دراز کشیده و زانوی سالم خود را خم کرده و کف پا را روی سطح زمین قرار دهد. زانوی تحت درمان به کمک یک شی سفت که در زیر آن قرار داده میشود حمایت میشود. سپس زانو به طور کامل کشیده میشود تا از زاویه صفر درجه از حالت خم به حدود 30 تا 40 در جه برسد. پا را باید به مدت 6 ثانیه در همین حالت نگه داشت و به آرامی آن را پایین آورد.

مرحله سه
زمانی که بیمار وارد فاز 3 از برنامه فیزیوتراپی خود شد، میتواند فعالیتهای فیزیکی نرمال خود را انجام دهد. طول زمان رسیدن به این فاز به وضعیت بیمار و روند بهبودی او پس از جراحی بستگی دارد.
امروزه با پیشرفت علم پزشکی، برای مشکلات زانو درمانهای مطمئنی به وجود آمده است. استئوتومی زانو راهکار درمان انحراف زانو میباشد که انجام این عمل توسط دکتر مهدی مویدفر، به عنوان یکی از بهترین متخصصان زانو در اصفهان، صورت میگیرد.